Fysioterapian hoitomuotoja ovat mm.
FYSIOTERAPEUTTI ON ASIANTUNTIJA
Fysioterapeutti on terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö, joka on suorittanut 3,5 vuotta kestävän fysioterapeutin ammattikorkeakoulututkinnon. Fysioterapeutti on kuntoutuksen ja liikkumis- ja toimintakyvyn asiantuntija.
Fysioterapiassa arvioidaan ennen hoidon aloittamista kuntoutujan terveyttä, liikkumista, toimintakykyä ja toimintarajoitteita hänen omassa toimintaympäristössään. Arvioinnin perusteella laaditaan fysioterapiasuunnitelma. Fysioterapeutti arvioi myös asiakkaan apuvälinetarvetta ja ohjaa niiden käyttöä.
Kuntoutuja aktivoidaan ja ohjataan ottamaan itse vastuuta omasta terveydestään, toimintakyvystään ja niiden edistämiseen liittyvistä valinnoista yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa.
Otamme päivittäin tuhansia askeleita. Työ ja harrastukset sekä sairaudet ja loukkaantumiset vaikuttavat siihen, miten käytämme alaraajojamme. Yleisistä jalkojen virheasennoista kärsii jopa 45- 50 % suomalaisista. Virheasennoista johtuvia yleisiä ongelmia ovat mm. vaivaisenluut, kantakalvon ja akillesjänteen tulehdukset, penikkatauti sekä rasitusvammat polven ja lonkan alueella. Jalkojen pituuserot ja lasten rasitusvaivat kuuluvat myös osaamisalueisiimme. Ongelmat jaloissa heijastuvat helposti myös muihin kehon osiin, ja esimerkiksi selkäoireisina kuormitamme alaraajoja virheellisesti välttääksemme kipua.
Jalan ongelmiin erikoistunut fysioterapeuttimme suorittaa alaraaja-analyysin, jossa tutkimme jalan ryhtiä, toiminataa ja kävelyä. Tutkimme jalkaterän, nilkan, polven ja lonkan liikeradat. Testaamme lihasten ja alaraajojen hermotuksen toimintaa. Havainnoimme liikettä, kävelyä ja juoksua.
Tehdyn analyysin perusteella fysioterapeutti saa tarpeelliset tiedot alaraajojen ongelmista ja voi tarvittaessa muotoilla asiakkaalle yksilölliset pohjalliset.
Alaraajafysioterapia saattaa sisältää myös manuaalista käsittelyä, erilaisia kivunhoitoja sekä yksilöllistä kuntoutusohjausta.
FootCare®-pohjalliset ovat lääkinnällisiä erikoispohjallisia ja ne valmistetaan yksilöllisesti jalkavaivojen ennalta ehkäisyyn ja niiden poistamiseksi.
Voit tarvita FootCare® pohjallisia, jos sinulla ilmenee kipuja:
tai jos:
Mikäli yksikin edellisistä vastasi kokemaasi vaivaa suosittelemme alaraajatutkimusta ja mahdollisesti yksilöllisten pohjallisten hankintaa.
Yksilölliset ja lääkinnälliset FootCare®-pohjalliset auttavat mm:
FootCare®-menetelmä hyödyntää Suomessa ainoana viimeisimmän teknologian mukaisia 3D-fotoskannereita. Käytössä ovat jalka- ja fysioterapeuttien viimeisimmät tutkimustulokset ja uusin digitaalinen teknologia suunnitteluohjelmien ja kauko-ohjattavan jyrsimen muodossa. Jyrsin työstää suunnitellun pohjallisen millimetrin tarkasti. Pohjallinen valmistuu yhdestä kappaleesta ilman pettäviä saumoja ja rakenteita, jonka jälkeen se hiotaan käsityönä asiakkaan jalkineeseen sopivaksi. Viimeistelty tulos saadaan pinnoittamalla pohjallinen asiakkaan tarpeiden mukaan. Pohjallisten valmistus tapahtuu Savonlinnassa.
Fascial Manipulation® – Faskiamanipulaatio® – menetelmä (FM)on italialaisen fysioterapeutin, Luigi Steccon 40 vuoden tutkimuksen ja kliinisen työn tulos. Pääasiallinen huomio tässä menetelmässä kohdistuu lihasten, syvän faskian ja sen osatekijöiden väliseen toiminnalliseen suhteeseen.
Faskiamanipulaatio® – menetelmä esittelee kokonaisen biomekaanisen mallin, joka auttaa tulkitsemaan faskian osuutta muskuloskeletaalisissa (tuki-ja liikuntaelimistöön liittyvä) toimintahäiriöissä. Tämän manuaalisen menetelmän perusajatus on tunnistaa tarkka, paikallinen faskian alue, joka liittyy tiettyyn rajoittuneeseen liikkeeseen. Kun rajoittunut tai kivulias liike (suunta) on löydetty, tunnistetaan paikallinen faskiassa oleva alue ja tätä tarkasti määritettyä faskian aluetta manipuloimalla voidaan palauttaa liikkeen laajuus ja kivuttomuus.
Faskiamanipulaatio perustuu kitkaan ja lämpöön. Hoito on eräänlaista ”akupunktiota sormin ilman neuloja”, jossa hoidetaan pistemäisiä pehmytkudosalueita sormen hankauksella.
Faskiakäsittely voi auttaa sinua kaikissa tuki-ja liikuntaelinvaivoissa ja toimintahäiriöissä, joita ovat esimerkiksi:
Manuaalinen lymfaterapia elvyttää imusuonten toimintaa ja edistää imunesteen virtausta. Manuaalisen lymfaterapian otteet ovat hyvin kevyitä ja rytmisiä tukien imusuonten omaa supistustoimintaa. Lymfaterapia on turvotushoidon olennainen osa. Hoitoon kuuluvat myös kompressiosidokset ja -tuotteet, liike- ja ihonhoito.
Lymfaterapiaa käytetään yksinomaisena hoitona tai yhdistettynä muuhun hoitoon esim. fysioterapiaan. Lymfaterapia on myös ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa, johon voi tulla ilman lääkärin lähetettä.
Lymfaterapia vaatii kohtalaisen pitkiä hoitoaikoja ja hoitojaksoja. Terapian kesto ja terapiatiheys riippuvat mm. sairaudesta/vammasta, potilaan iästä, potilaan yleiskunnosta sekä hoitoalueen laajuudesta. Keskimääräinen hoitoaika on yksi tunti.
Lymfaterapian käyttöaiheita ovat:
Turvotukset
Vammat ja arvet
Säärihaavat
Krooniset sairaudet
Ruusu
Lymfaterapian vasta-aiheita ovat: